Recensie: Agent en Boef

Griffeljury 2009 , Griffeljury 2009. oktober 2009

Agent en Boef hebben een prima afspraak met elkaar: "Boef zit in de gevangenis. Agent zorgt dat Boef niet ontsnapt". Ze maken er samen het beste van. De cel van Boef ziet eruit als een huiskamer, terwijl Agent, met een schortje voor, aan de andere kant van de tralies aan het strijken is. In de hoek ligt Politiehond in zijn mand en aan de muur hangt een portret van de jonge Boef. Wanneer Boef Agent uitnodigt om in de cel te komen kijken naar zijn plakwerkje, weet Boef te ontsnappen.

Agent en Boef is opnieuw een coproductie van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer. Hun eerste samenwerking resulteerde in Tim op de tegels (2004) waarvoor de auteur niet alleen een Pluim van de Maand maar ook de Kinderboekwinkelprijs heeft ontvangen. Daarna volgden nog een aantal andere prentenboeken van het duo. En nu is er Agent en Boef, alweer een hoogst origineel prentenboek waarin de spitsvondige tekst van het slapstickachtige verhaal geen woord te veel vertelt en de illustraties laat spreken.

Op die dynamische illustraties in verschillende formaten, die zo in een tekenfilm kunnen, is heel veel te zien. Agent die door het park holt met de deurmat van de cel, waar "welkom" op staat, nog onder zijn voet; op het bankje in het park zit een verliefd stelletje zoenend aan elkaar geplakt: een jongetje probeert te voetballen, maar de bal plakt aan zijn schoen...

Tjibbe Veldkamp weet de lezer met zeer weinig woorden mee te slepen in een kolderieke achtervolging waarin je continu op het verkeerde been wordt gezet. Het verrassende einde van het verhaal tovert vervolgens een nog bredere glimlach op je gezicht.

website door aardworm.com