Boeken vanaf 4 jaar

De knopjeswinkel

"Ik wil graag een vaderknopje," zei Keet. De knopjesmaker pakte een doos van een hoge plank. "Meenemen of hier drukken?"

Op een dag staat bij Keet in de straat een knopjeswinkel, met alle mogelijke knopjes. Keet drukt op een vaderknopje. Nu zal ze een vader krijgen die haar moeder blij maakt en haar ook! Tenminste, dat zegt de knopjesmaker...

Illustraties: Grootzus
Uitgeverij: Rubinstein

De Verkipping

"Varkens," zei de nieuwe boer. "Hoeveel eieren hebben jullie deze week gelegd?"

Een nieuwe boer wil dat de varkens eieren gaan leggen. Hij bouwt een Verkipmachine en stopt varkentje 405 erin...

Illustraties: Kees de Boer
Uitgeverij: Lannoo

De prins en de puinhoop

Het ware verhaal achter de troonsopvolging!

De prins mag zijn moeder, de koningin, nooit eens helpen. Regeren is haar werk en hij maakt er een puinhoop van. Dan komt de familie Sloper de oprijlaan op. Puinhopen maken is hun werk!  Zij zullen het paleis slopen, voordat de eerste de beste amateur dat doet. Kan de prins het paleis redden?

Illustraties: Wouter Tulp
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 789026126581

Temmer Tom (2010)

"Deze stoel is wel harig," zei Toms vader. "Dat zit juist lekker," zei Tom. "Probeer maar."

Toms vader is bang voor dieren. Daar weet Tom wel iets op. Hij haalt een ijsbeer uit de dierenwinkel en temt hem. Die avond staat er een grote witte stoel in huis...

Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Lemniscaat

TemmerTom verscheen voor het eerst vijftien jaar geleden. Voor deze nieuwe versie heeft Philip het boek helemaal opnieuw getekend.

De coole cowboy

De coole cowboy is fijn aan het schieten, als jonkvrouw prinses opduikt in het Wilde Westen. Ze wil dat hij haar redt van gemene ridders, dat hij ophoudt met dat geschiet en dat ze op het eind trouwen...

Illustraties: Wouter Tulp
Uitgeverij: Van Goor

Piratenpieten

'Het lijkt me beter als jullie voorlopig niet zeeroven,' zei Piet. 'M-maar we zijn zeerovers,' stamelde de kapitein. 'We moeten toch roven? Pakken en plunderen, geld en goud?' 'Ik zou eerst maar eens oefenen,' zei Piet.

Als Piet uitkijk wordt op een schip, blijkt dit een zeeroversschip te zijn. En Piet wil helemaal geen zeerover zijn! Gelukkig weet hij iemand die hem kan helpen: Sinterklaas!

Illustraties: Wouter Tulp
Uitgeverij: Vam Goor
ISBN: 90 77065 52 0

Dit boek is niet meer te koop in de boekwinkel, maar nog wel bij mij.

Pik in, zei de rat

Een rat een een klein meisje lijden schipbreuk en spoelen aan op een verlaten strand. De rat zorgt alleen voor zichzelf. Maar wat doet hij als het meisje de zee inloopt en dreigt te verdrinken?

Illustraties: Nicole de Cock
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025743239

Na-apers

'De nieuwe buren zijn wel erg slingerig,' fluisterde Jaaps vader. 'En ze praten erg onduidelijk,' zei Jaaps moeder zacht. 'Er is iets met ze,' fluisterde Jaaps vader. 'Maar wat?'

Jaaps nieuwe buren doen graag gek en wild. Net als Jaap zelf! Hij speelt elke dag bij hen. Dan vragen Jaaps ouders de nieuwe buren op de koffie. Zullen de nieuwe buren ook nu gek en wild doen? En zullen de oppassers hun ontsnapte apen vinden?

Illustraties: Kees de Boer
Uitgeverij: Lannoo

Het papegaaienplan

Elke dag ziet Daan in het bos een meisje. Hij wil dolgraag met haar mee, maar hij durft niet te vragen of ze dat goedvindt. Dus leert hij een papegaai praten: dan kan die het voor hem vragen. Terwijl ze samen het meisje opwachten, verwisselt een dierenwinkelier de pratende papegaai voor een die niet kan praten...

Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 90 8568 3610

Dit boek is niet meer te koop in de boekhandel, maar nog wel bij mij.

Opscheppers

"Wat ik nog zeggen wou, buurvrouw," zei Jans vader, "mijn Jan speelt triangel en leert een hondje zitten, terwijl hij jongleert met drie appels!" "Is dat alles?" zei Jets moeder. "Mijn Jet speelt twee triangels en trompet en leert een aap dansen, terwijl ze balonnen opblaast en jongleert met zes bananen!"

Jets moeder en Jans vader zijn opscheppers. Ze willen dat hn kind de moeilijkste kunstjes kan. Arme Jet en Jan! Ze moeten de hele dag oefenen. Terwijl ze alleen maar samen willen spelen.

Illustraties: Wouter Tulp
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 90 00 03603 8

Het Schoolreisje

Tobbe moet voor het eerst naar school. "School is leuk," zegt zijn moeder. "Er zijn kinderen om mee te spelen, en soms ga je met de hele school op schoolreisje." Maar Tobbe durft niet. Hij bouwt zelf een school, een voor hem alleen. Als de school klaar is, zet hij er wielen onder. En dan gaat hij met de hele school op schoolreisje...

Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 90-5637-322-6

"Het Schoolreisje" verscheen in 5 talen en is bekroond met een Pluim van de maand.

22 Wezen

22 Wezen wonen in een weeshuis en halen gevaarlijke toeren uit. Op een dag komt er een directrice. Ze stopt de wezen in bed, zodat er geen ongelukken zullen gebeuren. Dat bevalt de wezen niet! Dus op een dag zijn ze verdwenen. Wel zit er, gek genoeg, een olifant in de slaapzaal...

Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 90-5637-109-6

"22 Wezen" verscheen in 10 talen en werd bekroond met een Zilveren Penseel en een Pluim van de Maand.

Temmer Tom

Toms vader is bang voor dieren en Tom wil hem daar van afhelpen. Hij haalt een ijsbeer uit de dierenwinkel en temt hem. Die avond staat er een grote witte stoel in huis. "Hij is wel harig," zei Toms vader. "Andere stoelen zijn niet zo harig." "Dat zit juist lekker," zei Tom. "Probeer maar".

Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Ploegsma
ISBN: 90-216-1377-3

Dit boek is door Philip Hopman helemaal opnieuw getekend! Vanaf januari 2010 is het weer te koop.

Een ober van niks

Een ober van niks doet erg zijn best om een goede ober te zijn. Maar op elke gast knoeit hij wel iets. De gasten blijven weg en dan gaan de koks er ook nog vandoor. Arme ober! Gelukkig is er een meisje dat raad weet... Met dit verhaal won ik een wedstrijd. De prijs was dat er een boek van werd gemaakt en dat dat boek gellustreerd door een zekere Philip Hopman. Die bleek fantastisch te kunnen tekenen!

Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Ploegsma
ISBN: 9789021666471

"Een ober van niks" werd bekroond met een Pluim van de maand. Philip's illustraties werden genomineerd voor de Jack Keats Award, een debuutprijs van Unicef.

website door aardworm.com