Biografie

1962
Op 19 oktober word ik geboren te Groningen.

1966-1988
Ik ga naar school en word wetenschapper.

1988
Iemand geeft me een schrift en zegt: 'Ga jij maar eens een kinderboek schrijven'.
Ik doe het niet.

1990
Ik denk: 'Toch eens proberen'.

1991
Met het verhaal een ober van niks doe ik mee aan een wedstrijd. Ik win en de prijs is dat het verhaal wordt uitgegeven als prentenboek met illustraties van Philip Hopman. Ik ontdek dat wat ik schrijf prentenboeken kunnen worden.  

1992 - 1999
Ik ga voor de Disneytijdschriften werken, waar ik van alles schrijf voor de Donald Duck en de Disneyland. Op vrije dagen werk ik aan mijn boeken. Ik maak er een paar samen met Philip, waaronder 22 wezen. Ook verschijnt De bezwering mijn eerste boek voor oudere kinderen.

2000
Ik vertrek bij de Disneyredactie. Vanaf nu leef ik van schrijven en vertalen! Brood kopen en dan betalen met geld dat ik heb verdiend met schrijven. Ik vind het geweldig.

2000 - 2005. Ik heb meer tijd om te schrijven en maak nu ook boeken met andere illustratoren dan Philip, zoals Kees de Boer en Wouter Tulp. Met Kees maak ik Tim op de Tegels, waarvoor we de Kinderboekwinkelprijs krijgen.

2006 - 2010. Weer meer boeken! Ik schrijf voor verschillende illustratoren, maar het meest voor Kees en Wouter. Met Kees begin ik een serie over Agent en Boef. Hiernaast schrijf ik af en toe voor beginnende lezers en voor oudere kinderen. Ook krijg ik prijzen, een Vlag en Wimpel voor SMS, en Zilveren Griffels voor Agent en Boef en Tiffany Dop. 

2011. Ik mag het kinderboekenweekgeschenk schrijven. Samen met Kees de Boer maak ik Bert en Bart redden de wereld.

2012 - 2018. Elk jaar maak ik een of twee prentenboeken, vaak samen met Kees de Boer. Af toe schrijf ik een boek voor oudere kinderen, waaronder in 2017 voor het eerst een 15+ boek: De Lovebus. Ik krijg er twee Zilveren Griffels bij, een voor Kom uit die kraan! (met Alice Hoogstad) en een voor Handje? (met Wouter Tulp).


 Tjibbe Veldkamp. Foto: Wim te Brake

website door aardworm.com